Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

Ano, v zásadě máte pravdu, bylo by na místě velmi zredukovat až zrušit mnohá zvýhodnění, protože na ně doplácíme všichni. Trochu váhám, zda tohle trvzení rozšířit i na důchody; teoreticky by bylo dobré i tohle nějak pokrýt prací v aktivním životě, aby na stáří člověk nemusel strádat. Nevýhodou toho je, že by se musel celosvětově přepracovat systém včetně přechodného stádia tak, aby na něj nedopláceli ti kdo odevzdali peníze státu, EU či komukoliv, a teď, když zestárli, by neměli mít ani důchod... Ovšem na systém bez přerozdělování, které se komplikovaně a ne bez dobrých důvodů propracovávalo, třeba i z důvodů pro něž se vybírá a někdy poněkud "zázračně" plní platby sociálního a zdravotního pojištění, to nějak celosvětově zatím nevypadá. A jasně, chápu myšlenku, když už tohle odbourat snadno nelze, tak to aspoň nerozšiřovat dál, třeba o obědy zdarma. Nejsem přítelem politických tahů sociální demokracie, ale zrovna tenhle krok mi tak strašně nevadí, většina dětí obědy zdarma bude vracet v podobě daní na naše budoucí penze (a samozřejmě i na spoustu dalších věcí). A domnívám se, že když mají mít děti obědy zdarma, pak mi připadá samozřejmé, že je třeba zdarma a nakolik lze i chutně uvařit obědy i dětem s celiakií i s dalšími dietami. Právě jejich rodiče mají zvýšené výdaje se surovinami na stravování dětí, a tady by bylo jen na místě, aby se na tom společnost, když už je tak solidární, podílela, a to i v případě, že to tito rodiče přímo nepožadují.

0 0
možnosti
HS

Je třeba tento problém rozdělit na dva:

1) obědy "zdarma" pro chudé děti je špatně a není to opodstatněné. Rodiny, které mají nízké nebo žádné přijmy, mají dávky státní sociální podpory a dávky hmotné nouze a obědy dětem zaplatit můžou. Celé je to jen socialistický konstrukt současné vlády a dalších levicových politiků.

2) Děti s celiakií se ve školních jídelnách většinou stravovat nemůžou a jejich rodiče musí často velmi složitě hledat způsob, jak dětem zajistit stravu, aby se mohly zúčastňovat odpoledních aktivit.

Obědy jsou dneska dotované a je strašné, že rodiče těch dětí, které se nemůžou stravovat ve ŠJ kvůli svému postižení, to musí těm zdravým platit ze svých daní. Když se schválí obědy "zdarma", tak se tato nehorázná nespravedlnost ještě prohloubí.

0 0
možnosti
JJ

Přesně tak není to zdarma. Zrovna tak jako nikdy nebylo zdarma občerstvení na palubách letadel, jak se nám mnozí snaží dnes vnutit.

Když jsem slyšela argumentaci, že jsou děti, které chodí do školy hladové, hlavně v pondělí ráno, bylo mi zle. To není problém školních jídelen. To je problém sociálky. Je třeba zjistit proč se tak děje. Je několik možností. Peněz v rodině je buď málo a nebo jsou použité na jiné účely. Jiný důvod to není. Tohle nemůže řešit školní jídelna.

1 0
možnosti
DK

Bože..a jak se to dělalo dřív? Bohužel škola není nemocnice....jsem bývalá !!!!!!dietní sestra a bála bych se, že školní jídelna pochybila...

1 0
možnosti
HS

Ano, škola není nemocnice, ale kdyby jim MŠMT neházelo klacky pod nohy, některé by rády vařily. Než vstoupila v platnost novela vyyhlášky, mnoho škol bezlepkově vařilo, pacientské organizace zajišťovaly ve spolupráci s KÚ proškolování jejich zaměstnanců a těch škol stále přibývalo. Ale díky té vyhlášce to celé padlo.

Ale je tady hlavně ten ekonomický dopad, že rodiče nemocných dětí platí ze svých daní obědy těm zdravým.

0 0
možnosti
VH

To mě také napadlo.

A co děti v soukromých školkách: školky nejsou, tak budeme bít ty, kteří si připlatili na soukromou).

Co děti v soukromých školách? Opět trest za péči rodičů.

Zlodějská vláda (vždyť kdo ji vede a kdo sekunduje) ještě socialisticky diferencuje!!!

Prý to zaplatí banky a telefonní operátoři. Takovou věc může říct jen a/ absolutní, ale absolutní ekonomický blb, nebo b/ neskonalý politický darebák (kombinaci nevylučuji).

Vše vždy zaplatí daňový poplatník, nebo uživatel služeb.

3 0
možnosti
KH

K96a70r89e86l 95H43a54g59e26r

10. 12. 2018 18:27

Neziskovky vás netrápí? Zrušte nesmyslné neziskovky a najednou bude peněz....

Pro děti, důchodce... ale co s lidmi, co v neziskovkách hrabou peníze? aha museli by jít pracovat..

0 3
možnosti
LB

To se vám fakt povedlo!

Zrovna neziskovka Women for Women založená v roce 2013 manžely Tykačovými jako první realizovala projekt Obědy dětem. Tykačovi za tu dobu vynaložily na obědy pro hladovějící děti desítky milionů, na projekt přispívají i další sponzoři. Od roku 2013 tato neziskovka zaplatila obědy více než deseti tisícům školáků.

Ve školním roce 2018/19 tato neziskovka hradí obědy 726 dětem v Moravskoslezském kraji, 472 dětem v Ústeckém kraji atp.

Peníze na obědy pro chudé děti poslala do Česka i EU, ale čtyři kraje dosud neprojevily zájem si o tyto peníze požádat.

2 0
možnosti
PK

..a co důchodci, taky by rádi snídaně,obědy i večeře zdarma...;-D

1 0
možnosti
Foto

Socialismus zničil na 40 let východ Evropy. Neomarxismus v dohledné době zničí celou Evropu a na věky.

3 1
možnosti
VH

Výjimečně souhlas, pane Bicero.

0 0
možnosti
OF

Obědy zdarma pro chudé děti. Jsem pro. Ne pro všechny děti.Stejně tak bezlepkové

obědy pro chudé děti zdarma.A pochopitelně vařit i bezlepkovou stravu, i kdyby to mělo být jen 10 obědů..Divím se, že na bezlepkovou dietu,která je o 4-5 tisíc na měsíc dražší, stav sociálně slabším nepřispívá. Však přispívá přece diabetikům, také

lidem s hyperlipidemií. Ovšem lidé kteří nemají výraznější klinické projevy ce iakie,hlavně dospělí, stejně tuto dietu nedrží.Pro děti všechno nejlepší.l:-P

4 0
možnosti
OF

Pokud je mi známo, spousta jídla se ve školních jídelnách vyhodí..Ani prasatům se to dát nesmí.

2 0
možnosti
PT

Zapomente, prumerny volic Babise ani nepochopi, ze neco takoveho existuje. Nejde o velky pocet jeho volicu, jak by mu to asi prospelo?

2 0
možnosti
  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Helena Sasová je ekonom se zaměřením na účetnictví a daně.

Je zakladatelkou a ředitelkou obecně prospěšné společnosti Celia - život bez lepku, která se věnuje problematice celiakie a bezlepkové diety. Je autorka edukačních brožur: Celiakie - proč někteří lidé drží bezlepkovou dietu a Celiakie, aneb jak se vypořádat s bezlepkovou dietou - manuál pro školní jídelny.

Je vyznavatelkou svobody slova, ať už jsou jakákoliv. Je zastáncem štíhlého státu, nízkých daní, svobody jednotlivce a respektu k soukromému majetku.

 

Seznam rubrik