Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Účetní dramata, aneb jak to udělat složitě, když to jde jednoduše.

Někteří lidé komplikují situace, které jinak komplikované nejsou. Speciální skupinou těchto lidí jsou některé účetní a lidé, kteří nějakým způsobem zajišťují vstupy do účetnictví.

Budu konkrétní: před několika lety jsem se spletla a poslala honorář pro Marii za práci pro naši organizaci na účet jiné organizace, místo na osobní účet Marie. Účetní organizace mi volala a ptala se mě, co že to přišlo na účet od nás za peníze. Omluvila jsem se a řekla, že se jedná o peníze pro Marii a že jsem si spletla účty, a tedy aby byla tak laskavá, a peníze jí buď přeposlala nebo vyplatila v hotovosti. Vzhledem k tomu, že šlo tehdy o občanské sdružení a Marie byla aktivní členkou toho občanského sdružení, neviděla jsem v tom žádný problém.

Drama nastalo v okamžiku, kdy účetní organizace začala jančit, že nemůže Marii peníze vyplatit, protože to nemá jak vykázat. Marná byla moje snaha vysvětlit jí, že pokud peníze organizaci nepatří a patří Marii, není žádný problém je Marii vyplatit. Stále dokola opakovala, že to nemá jak vykázat a že to vyplatit nemůže. Nakonec to vyřešila „šalamounsky“. Peníze poslala zpět na účet naší organizace, tedy tam, odkud přišly a já je následně poslala Marii na její osobní účet. Jak tehdy paní účetní celou transakci účetně vyřešila nevím, ale jedno vím jistě: proč to všechno nezdramatizovat, proč to nedělat složitě, když se to dá udělat jednoduše. Účetní, která neovládá zúčtovací vztahy, by se zcela jistě měla pohlédnout po jiném zaměstnání.

Podobně nastává situace, když nakupující vyžaduje na paragon ze supermarketu razítko. Proč nekomplikovat situaci, proč neběhat od kasy ke kase a neshánět toho, kdo razítko pro tyto zbloudilce má a bouchne ho na paragon.

Razítko, věčný problém.

Kupovala jsem v supermarketu lepidlo na papír. Velmi potřebné pro vedení účetnictví, tedy přesněji pro nalepení prvotních dokladů na papír, popř. na vytištěný druhotný doklad. Vzhledem k tomu, že jsem tuto položku nákupu oddělila od ostatního běžného rodinného nákupu, došlo paní pokladní, že paragon potřebuju do účetnictví a velkoryse mi nabídla razítko: „potřebujete na paragon razítko?“, zeptala se ve snaze být vstřícná a chápavá. Když jsem odvětila, že nikoliv, srdečně se usmála a podotkla: „Aha, já myslela, že to máte do účetnictví“. Ano, lepidla jsem kupovala pro firmu a paragon rozhodně do účetnictví vstupoval, ale razítko? K čemu je na paragonu, který obsahuje všechny náležitosti daňového dokladu i účetního dokladu? K ničemu. Ale přesto ho všichni chtějí. A tak ho v některých prodejnách prostě bouchají automaticky.

Paradoxem ovšem je, že mnohdy se tím paragon znehodnotí a pokud se razítkem přetisknou původní vytištěná dat z pokladny, paragon nesplňuje podmínky zákona o účetnictví. I v případě, kdy prodávající je osvícený a razítko bouchne z druhé strany paragonu, moc si nepomůžeme. Razítková barva je velmi agresívní a velmi často prosvítá na lícovou stranu paragonu, a tedy znečitelní ta potřebná data.

Náležitosti daňových dokladů jsou přesně vymezeny zákonem o dani z přidané hodnoty. I kdybyste ho četli tam i pozpátku 100x, nic o razítku tam nenajdete. Přesto vám bude půl národa tvrdit, že na dokladu musí být razítko a jsou ochotni se s vámi do krve pohádat. Ti sdílnější vám řeknou, že to po nich chce jejich účetní. Opravdu netuším, zda je naše republika plná nekvalifikovaných účetních nebo zda si jen lidé vytvářejí alibi, aby zdůvodnili svá tvrzení a touhu po orazítkovaném paragonu, ale vím jistě, že získat neorazítkovaný paragon např. na benzínové pumpě, je téměř nemožné. Pokud se o to někdo usiluje, tak jako já, ví, že je nutné v dostatečném předstihu křičet, že tam razítko nechcete. Ale ani to nutně vždy k úspěchu nevede. Rozmáchlá ruka pokladní se prostě někdy vůbec zastavit nedá. Proto se také nabízí hypotéza, že se prodejci, kteří razítkují paragony naprosto automaticky, na požadavky svých klientů pouze vymlouvají. Většinou tvrdí, že ho všichni chtějí. Ale když já ho nechci, tak se jim to občas nelíbí.

Paradoxem je, že jakkoliv na pumpách tvrdí, že ho vyžadují klienti a že jim ho tedy dát musí, na některých pumpách už se paragony automaticky nerazítkují a žádné problémy se svými klienty nemají. Každý popadne paragon, který dostane, a nic nerozporuje.

Jaké další komplikace si účetní dokáží vymyslet?

Příklad z praxe: Měla jsem se zúčastnit akce, kterou pořádala jedna nezisková organizace. Moje účast zřejmě byla důležitá, a tak mi představitelka organizace nabídla proplacení cestovného. Byla jsem ráda, ovšem do té doby než prohlásila: „Ale musíme uzavřít DPP, abych vám mohla proplatit cesťák“.  Byla jsem zděšená. Proč DPP?  „Náš účetní tvrdí, že cesťáky můžeme proplácet pouze zaměstnancům nebo lidem, kteří pracují na DPP“.  A tak se zrodil další mýtus, který jsem si zařadila do sbírky.

Mám celou rozsáhlou sbírku mýtů na téma účetnictví a daně a další přibývají. Ale jak a proč vlastně takové mýty vznikají? Jedním z důvodů je prostá neznalost problematiky.

Autor: Helena Sasová | středa 13.10.2021 14:35 | karma článku: 15,58 | přečteno: 764x
  • Další články autora

Helena Sasová

Ženy hrubé a nevhodné chování mužů běžně tolerují

Přetvářka se pozná a pravá tvář muže se zjistí velmi snadno. To ale musí žena chtít. Mnoho žen si odmítá sundat klapky z očí a mužovo chování donekonečna ospravedlňuje.

12.6.2023 v 14:46 | Karma: 12,39 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ostatní

Helena Sasová

Změní něco volby?

Mám jít volit, nemám jít volit?! Všichni známe to pořekadlo, že „kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali“.

6.8.2021 v 15:21 | Karma: 16,11 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Helena Sasová

Vláda se chová k lidem tak, jak jí to lidé dovolí.

Svádět vinu na druhé je snadné a pohodlné. To my, lidé, musíme změnit své chování, abychom mohli zase svobodně žít a pracovat!

9.6.2021 v 10:37 | Karma: 17,45 | Přečteno: 286x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Helena Sasová

Dojde k diskriminaci obecně prospěšných společností a ústavů potřetí?!

Bude-li diskriminační definice pacientské organizace parlamentem schválena, ohrozí existenci celé řady zavedených a velmi dobře fungujících organizací.

21.5.2021 v 15:13 | Karma: 8,20 | Přečteno: 297x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Helena Sasová

Pro koho je manželství?

Tvrdit, že „bez manželství pro všechny tu budou dvě kategorie lidí s různými právy“, je naprostá demagogie.

30.4.2021 v 15:22 | Karma: 34,37 | Přečteno: 1064x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Irák schválil nový zákon proti homosexualitě, hrozí za ni až 15 let vězení

28. dubna 2024  8:40

Irácký parlament v sobotu schválil nový zákon zaměřený proti vztahům lidí stejného pohlaví. Nově...

Počasí v Česku opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, sníží teploty

28. dubna 2024  7:47

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Helena Sasová je ekonom se zaměřením na účetnictví a daně.

Je zakladatelkou a ředitelkou obecně prospěšné společnosti Celia - život bez lepku, která se věnuje problematice celiakie a bezlepkové diety. Je autorka edukačních brožur: Celiakie - proč někteří lidé drží bezlepkovou dietu a Celiakie, aneb jak se vypořádat s bezlepkovou dietou - manuál pro školní jídelny.

Je vyznavatelkou svobody slova, ať už jsou jakákoliv. Je zastáncem štíhlého státu, nízkých daní, svobody jednotlivce a respektu k soukromému majetku.

 

Seznam rubrik