Kdo je odborník?

29. 05. 2020 14:38:20
Budou absolventky genderových studií prezentované jako odbornice na genderovou problematiku, když se budou názorově rozcházet se současnou genderovou ideologií?

Slovo odborník je svým významem dobře známé a každý člověk ho občas používá. Poslední roky je ale často nadužívané v tom smyslu, že máme odborníky na kde co a je jím kde kdo, jak se to komu hodí. Na druhé straně ale není odborníkem někdo, kdo danou odbornost skutečně má a danou problematiku ovládá. Jak to chápat?

Wikislovník říká, že odborník je expert, znalec, autorita, mistr nebo specialista. Tedy někdo, kdo něco umí, ovládá, je schopen danou odbornost používat ve svůj nebo cizí prospěch.

Odborníkem na danou problematiku či např. vědecký obor se zpravidla stává člověk získáním teoretických vědomostí a praxí. K tomu nám slouží odborné školy, ať už střední nebo vysoké, a množství různých kurzů, školení, popř. literatury, učebnic a dalších výukových materiálů.

V některých oborech je ale potřeba k odbornosti jen minimum praxe a naopak v jiných je možné získat odbornost pouze praxí, popř. vrozeným talentem. Anebo kombinací obojího. Známe mnoho herců a hereček, kteří žádnou teoretickou průpravu neměli a byli vynikajícími a obdivovanými herci. Stačil talent, tedy vrozené předpoklady, a praxe. V těchto případech samozřejmě nelze opominout také píli a vůli. Ale to je, řekněme, součástí té praxe.

Podobně je to i v dalších oborech. Typickým příkladem je také odbornost učitele. Nemyslím tím odbornost ve vztahu k vyučovanému předmětu, ale schopnost učit, naučit, ale také žáky a studenty motivovat a spravedlivě hodnotit. Současné školství vyžaduje pedagogické vzdělání, aby bylo možné považovat člověka za pedagoga, a tedy odborníka. Ale udělá vysoká škola z člověka skutečného pedagoga? Všichni víme, že ne. Resp. jsou tací, kteří k odbornosti učitele teoretické vzdělání potřebují, ale jsou i tací, kterým stačí vrozený talent, pedagogický cit a praxe. A strčí všechny ty absolventy pedagogických fakult a pedagogického minima do kapsy.

Když v r. 2014 oznámil tehdejší ministr školství, že až 7 tis. učitelů nemá kvalifikaci, mohlo to na veřejnost působit tak, že učitelé odborných předmětů nemají vystudovaný příslušný obor a učí předměty, které vlastně dobře neumí. Tedy, že učitel fyziky neumí fyziku a nemá potřebné vzdělání pro výuku fyziky, učitel matematiky neumí matematiku a nemá potřebné vzdělání pro výuku matematiky atd. To by samozřejmě problém mohl být. Ale např. matematiku může dobře učit i absolvent technické vysoké školy bez pedagogického vzdělání a nepotřebuje k tomu ani Matfyz, ani pedagogickou fakultu. Prostě umí matematiku na potřebné úrovni a má pedagogické nadání a cit. Umí látku dobře vysvětlit a motivovat žáky k aktivitě v hodinách. Tehdejší ministr ale měl na mysli výhradně pedagogiku. Takže i učitel s vystudovaným oborem, který ve škole učí, a s vynikajícími pedagogickými schopnostmi byl podle ministra bez potřebného vzdělání.

Jsou ale i obory, kde na způsobu získané odbornosti záleží, např. lékaři, farmaceuti, architekti či piloti a mnohé další. Asi se nenajde nikdo, kdo by věřil lékaři, který nevystudoval medicínu a neměl odpovídající atestaci. Jen těžko můžeme věřit tomu, že je možné získat potřebné vědomosti nějakým alternativním způsobem, nežli absolvováním lékařské fakulty nebo že nám k provozování lékařské praxe může stačit talent, lékařský cit, vrozené schopnosti, praxe, zkušenosti atd. Tady je opravdu potřeba nabýt mnoha vědomostí, které je možné mimo klasické vzdělání jen těžko získat.

A pak jsou profese, kde je to tzv. „na hraně“ a názory se různí. Někdo trvá na klasickém vzdělání a takového odborníka bez příslušné střední nebo vysoké školy neuznává, jiný má za to, že odbornost lze získat i jiným způsobem. Ať už jsou to různé vzdělávací akce, kurzy, semináře nebo samostudium.

Zvláštní kategorií současných „odborníků“ jsou tací, jejichž „odbornost“ není vázaná na nějaký vědní obor, na nějakou dovednost, či znalost, ale je pouhým názorem, ideologií a viděním světa. Typickým příkladem jsou tzv. odbornice na gender a feminismus. Tyto „odbornice“ neumí a neví nic víc, nežli běžný občan v oblasti problematiky postavení a života žen v současné společnosti, ale mají ty správné názory, které jen umí určitou formou prezentovat. Když se podíváme na profil absolventek genderových studií, je jasné, že umí prezentovat svoje osobní postoje, že umí prosazovat a vnucovat druhým své vidění světa a umí napsat dlouhé a bezobsažné texty. Ale v čem jsou odbornice? Budou prezentované jako odbornice, když budou mít jiné názory a rozcházet se jimi se současnou genderovou ideologií?

Autor: Helena Sasová | pátek 29.5.2020 14:38 | karma článku: 27.03 | přečteno: 793x

Další články blogera

Helena Sasová

Ženy hrubé a nevhodné chování mužů běžně tolerují

Přetvářka se pozná a pravá tvář muže se zjistí velmi snadno. To ale musí žena chtít. Mnoho žen si odmítá sundat klapky z očí a mužovo chování donekonečna ospravedlňuje.

12.6.2023 v 14:46 | Karma článku: 12.08 | Přečteno: 588 | Diskuse

Helena Sasová

Účetní dramata, aneb jak to udělat složitě, když to jde jednoduše.

Někteří lidé komplikují situace, které jinak komplikované nejsou. Speciální skupinou těchto lidí jsou některé účetní a lidé, kteří nějakým způsobem zajišťují vstupy do účetnictví.

13.10.2021 v 14:35 | Karma článku: 15.58 | Přečteno: 762 | Diskuse

Helena Sasová

Změní něco volby?

Mám jít volit, nemám jít volit?! Všichni známe to pořekadlo, že „kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali“.

6.8.2021 v 15:21 | Karma článku: 16.11 | Přečteno: 425 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 37.09 | Přečteno: 824 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 320 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.07 | Přečteno: 3094 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 28 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2043

Helena Sasová je ekonom se zaměřením na účetnictví a daně.

Je zakladatelkou a ředitelkou obecně prospěšné společnosti Celia - život bez lepku, která se věnuje problematice celiakie a bezlepkové diety. Je autorka edukačních brožur: Celiakie - proč někteří lidé drží bezlepkovou dietu a Celiakie, aneb jak se vypořádat s bezlepkovou dietou - manuál pro školní jídelny.

Je vyznavatelkou svobody slova, ať už jsou jakákoliv. Je zastáncem štíhlého státu, nízkých daní, svobody jednotlivce a respektu k soukromému majetku.

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...