Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Past na organizace, které pomáhají zdravotně postiženým lidem

Jste ústav, či o.p.s. a pomáháte zdravotně postiženým lidem a jejich rodinám, hájíte jejich zájmy a respektujete jejich potřeby a názory?  Podle navrhované novely nejste pacientskou organizací a pro MZČR neexistujete.  

Ministerstvo zdravotnictví (MZČR) připravuje novelu zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách a podmínkách jejich poskytování, která zahrnuje mimo jiné i zakotvení definice pojmu „pacientská organizace“ do právního řádu. A tady nastává problém v konkrétním pojetí zákona, které definuje pacientskou organizaci jen jako spolek, a tedy žádná jiná právní forma není přípustná. Bude-li novela schválena v navrhovaném znění, nebudou mít ústavy a obecně prospěšné společnosti (o.p.s.) statut pacientské organizace a přijdou o veškerá práva s tím spojená.

Jedná se především o odříznutí od dotací MZČR, o možnost mít své zástupce v orgánech, pracovních skupinách a v pacientské radě. Dále o odstranění z databáze organizací pro zdravotně postižené občany.  Organizace, které ztratí statut pacientské organizace, by přišly o informační kanály MZČR, možnosti vzdělávání atd.

Pro MZČR není ani o.p.s. ani ústav pacientskou organizací, protože nemají členskou základnu. Argumentují tím, že ve spolku je vedení organizace volené členskou základnou a představitelé spolku mají od členů mandát k jejich zastupování.  Ano, teoreticky to tak je. Jaká je ale praxe?!

Většina spolků vzniká tak, že ho někdo, často jen 3 lidé, založí a začnou fungovat. Někdy je to samozřejmě více lidí, ale existuje mnoho spolků, které mají opravdu jen velmi málo řádných členů s rozhodovacími pravomocemi. Mnoho spolků poskytuje své služby zcela běžně i nečlenům a podstata spolkové činnosti není vůbec naplněna. Odvolávání se na demokratické volby v rámci takového spolku je pak naprosto nesmyslné.

Ale ano, jsou i spolky s rozsáhlou členskou základnou, kde se skutečně na valné hromadě, či členské schůzi volí vedení spolků a členové vedení se pak můžou zaštiťovat mandátem svých členů. Ale jak takové volby mnohdy probíhají? Doporučila bych zástupcům MZČR, kteří tak vehementně prosazují akceptovat jako pacientské organizace pouze spolky, aby některé ty valné hromady navštívili a případně si s těmi lidmi promluvili. Pak zjistí, že v celé řadě organizací se valná hromada vůbec nesejde, popř. členové zvolí toho, kdo je jim navržen, aniž by se tím, kdo to je a jak bude hájit jejich zájmy, vůbec zabývali. V mnoha případech jde jen a jen o formalitu. Většina členů se sdružuje v těchto spolcích proto, že potřebuje pomoc a podporu, a je jim úplně jedno, kdo jim ji poskytne a jakým způsobem se dostal do té, či oné funkce. A už vůbec je nezajímá nějaká zpráva o činnosti, o hospodaření, rozpočet a další finanční či administrativní záležitosti. Na valné hromadě poslušně zvedají ruce nebo hází lístečky do urny a těší se, až bude po všem, protože spěchají domů. Jakákoliv námitka, či dotaz zpravidla vyvolá v ostatních nevoli, protože dotyčný zdržuje.

Smutnou kapitolou spolků pak bývá i to, že jsou někteří potřební do členství ve spolku, mírně řečeno, natlačeni tím, že poskytnutí pomoci je členstvím podmíněno.

Jistě, není to pravidlo a je i mnoho spolků, které fungují podle představ MZČR. Problém je ale v tom, že to nikdo nebude rozlišovat. Návrh novely totiž připouští, že v žádosti o zařazení do seznamu pacientských organizací bude počet a struktura členů „dokládána“ pouze čestným prohlášením.

A jak to tedy bude? Jste spolek a vašimi členy jsou převážně zdravotně postižení, pak jste pacientská organizace se všemi právy a možnostmi, které MZČR takovým organizacím poskytuje.  Jste ústav, či o.p.s. a pomáháte zdravotně postiženým lidem a jejich rodinám, hájíte jejich zájmy a respektujete jejich potřeby a názory, pak nejste pacientskou organizací a pro MZČR neexistujete.  

Má to logiku? Nemá!

 

Autor: Helena Sasová | středa 8.4.2020 15:37 | karma článku: 8,71 | přečteno: 291x
  • Další články autora

Helena Sasová

Ženy hrubé a nevhodné chování mužů běžně tolerují

Přetvářka se pozná a pravá tvář muže se zjistí velmi snadno. To ale musí žena chtít. Mnoho žen si odmítá sundat klapky z očí a mužovo chování donekonečna ospravedlňuje.

12.6.2023 v 14:46 | Karma: 12,39 | Přečteno: 591x | Diskuse| Ostatní

Helena Sasová

Účetní dramata, aneb jak to udělat složitě, když to jde jednoduše.

Někteří lidé komplikují situace, které jinak komplikované nejsou. Speciální skupinou těchto lidí jsou některé účetní a lidé, kteří nějakým způsobem zajišťují vstupy do účetnictví.

13.10.2021 v 14:35 | Karma: 15,58 | Přečteno: 764x | Diskuse| Ekonomika

Helena Sasová

Změní něco volby?

Mám jít volit, nemám jít volit?! Všichni známe to pořekadlo, že „kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali“.

6.8.2021 v 15:21 | Karma: 16,11 | Přečteno: 426x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Helena Sasová

Vláda se chová k lidem tak, jak jí to lidé dovolí.

Svádět vinu na druhé je snadné a pohodlné. To my, lidé, musíme změnit své chování, abychom mohli zase svobodně žít a pracovat!

9.6.2021 v 10:37 | Karma: 17,45 | Přečteno: 286x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Helena Sasová

Dojde k diskriminaci obecně prospěšných společností a ústavů potřetí?!

Bude-li diskriminační definice pacientské organizace parlamentem schválena, ohrozí existenci celé řady zavedených a velmi dobře fungujících organizací.

21.5.2021 v 15:13 | Karma: 8,20 | Přečteno: 297x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

  • Počet článků 28
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2048x
Helena Sasová je ekonom se zaměřením na účetnictví a daně.

Je zakladatelkou a ředitelkou obecně prospěšné společnosti Celia - život bez lepku, která se věnuje problematice celiakie a bezlepkové diety. Je autorka edukačních brožur: Celiakie - proč někteří lidé drží bezlepkovou dietu a Celiakie, aneb jak se vypořádat s bezlepkovou dietou - manuál pro školní jídelny.

Je vyznavatelkou svobody slova, ať už jsou jakákoliv. Je zastáncem štíhlého státu, nízkých daní, svobody jednotlivce a respektu k soukromému majetku.

 

Seznam rubrik